I LOVE THIS GAME
1 sayfadaki 1 sayfası
I LOVE THIS GAME
NBA Hakkında Bilgiler
En Çetin Düellolar
*80’li yıllardaki Larry bird Magic Johnson Rekabeti:
NBA liginin gelmiş geçmiş en büyük rekabeti denildiğinde akla ilk olarak 1980’li yıllardaki Los Angeles Lakers-Boston Celtics mücadeleleri gelmektedir.Bunun temel nedeni ise NCAA’lerde tohumu atılan ve 80’li yıllarda ise gittikçe büyüyerek NBA ligini domine eden Magic Johnson ve Larry Bird rekabetinden kaynaklanmaktadır.80-89 yılları arasında her sezon bu iki yıldızdan biri NBA finalinde boy göstermiştir ve bu 10 sezon içinde 8 defa (Diğerleri 1983’de Philadelphia ve 1989’da Detroit) bu iki yıldızdan biri NBA şampiyonluğuna ulaşmıştır.Sadece playofflarda değil nrmal sezonda oynanan iki maç bile bu iki oyuncu sayesinde reyting rekorları kırarken , 3 defa oynadıklar NBA final serileri ise unutulmazlar arasına girmiştir.37 Los Angeles-Boston maçında karşı karşıya oynayan bu ikililer arasında gülen taraf 22 galibiyet ile Magic Johnson’ındır.3 Final serisinin ikisindede Bird’e üstünlük sağlayan Magic,toplamda 5,Bird ise 3 NBA şampiyonluğuna ulaşmıştır.
*60’lı yıllardaki Bill Russell-Wilt Chamberlain Düellosu:
NBA tarihinde sayı ve ribaund kategorilerinde bir çok rekrun sahibi olan Wilt ile, kendisi gibi gösterişlive skora yönelik oyun tarzından çok uzaklarda olan ama savunması ve ribaundları ile ligdeki 13 sezonunda 11 şampiyonluk yaşayan Bill Russell rekabeti de unutulmazlar arasındadır.Bir çok NBA yazarına göre Magic-Bird rekabetinde daha önemli eşleşmedirRussell Wilt rekabeti çünkü bu iki oyuncu karşılıklı maçlarda aynı pozisyonu oynayıp birbirlerini tutmaktaydılar.142 maçta karşı karşıya gelen bu ikiliden istatistik olarak bu maçlarda 28.7 sayı, 28.7 ribaund ortalamaları tutturan Chamberlain üstün ayrılmıştır.Bill ise bu 142 maçta 14.5 sayı, 23.7 ribaund ortalaması tutturmuş ama bu maçların 85’inde kazanan taraf Celtics olmuştur.
*1998 Doğu finallerindeki Micheal Jordan-Reggie Miller düellosu:
İşte bu an anlatılmaz yaşanır.En bitirici ve düello alışkanlıkları en yüksek iki adam.98 Doğu finallerindeki bu düello son ana kadar sürdü.Kim mi kazandı? Tabancasında her zaman (Reggie’ye karşı bile) bir fazla kurşun bulunduran MAJESTELERİ MICHAEL JORDAN, 94 ve 95’de arka arkaya iki defa doğu finallerinde kaybeden Pacers ve Miller bu kez kazanmayı çok istiyordu.Hatta öyle ki bu seri önecesinde ve seri boyunca Miller ve Jordan arasındaki söz düellosu da bir yandan devam etmişti.Reggie serideki en hatırlanan an olan 4. maçtaki galibiyeti getiren üçlüğünden sonra finallere kendilerinin çıkacağını ve Bulls’dan daha çok bunu kendilerinin hak ettiğini inandığını söylemişte.Buna karşılık ise Jordan herkesin kendi işine bakmasını ve sahada oyunuyla konuşmasını söyleyerek cevap vermişti.Bir yandan devam söz düekkosundan daha çetin bir kapışma sahada gerçekleşiyordu.İki tarafta seriyi bir türlü koparamıyordu.Karşılıklı galibiyetlerle son maça kalmıştı.Son maç Chicago’nun evi United Center’daydı.Heycan doruğa tırmanmış ve herkes NBA finallerinde Utah’ın rakibnin kim olacağını merakla bekliyordu. 7.maçtan hemen önce Miller’ın bu maçı kesinlikle kazanacaklarını söylemesi ve Bulls için yolun sonu geldi demesi ve Jordan’ın buna sahada cevap vereçeğini söylemesi heyecanı katmerlemişti. Son maç büyük çekişme içinde geçmesine rağmen ev sahibi olmanın avantajı ve Steve Kerr’ün ekstra katkısıyla bu çetin düellonun galibi 86-79’luk skorla Jordan(Son maç 28sayı, 9 ribaund, 8 asist:31.7 sayı) oluyordu.
*2001 Doğu yarı finallerindeki Allen Iverson-Vınce Carter düellosu:
Sanırım 2001 yılındaki bu kapışmayı hepimiz daha dün gibi hatırlıyoruzdur.Nasıl hatırlanmaz bu kapışma. Toronto’nun galibiyeti ile başlayan seri, Philadelphia’nin deplasmandaki 7.maçı kazanmasıyla noktalanmıştı ama seriyi en unutulmaz kılan şey Allen Iverson ve Vince Carter arasındaki düelloydu.İki yıldız sanki sözleşmişcesine ardı ardına inanılmaz performanslar çiziyorlardı.İlk maçta Carter’ın 35 sayısıyla Toronto seride öne geçti. İkinçi maçta ise sahneye Iverson çıktı ve 54 sayı ile seriyi 1-1’e getirdi.Üçüncü maçta Carter adeta sen yaparsında ben yapamazmıyım diyerek 50 sayı üretti, Iverson ise 5.maçta ‘‘The Answer’’ lakabınında hakkını vererek Carter’a 52 sayılık bir cevap verdi. 6.maçta bu sefer Carter’ın 39 sayısıyla Toronto seriyi 7. maça taşıdı. Seri Phili-Toronto serisi olmaktan çıkmış Iverson-Carter mücadelesine dönmüştü. Serinin son maçında önce Carter’ın mezuniyet törenine gitmesi ve maça ucu ucuna yetişmesi herkes tarafından büyük bir sorumsuzluk olarak adlandırılmıştı fakat Carter’ın attığı son şut isabetli olsa ve Toronto seriyi kazansaydı eminim ki tüm eleştiriler tersine dönecekti.Bu son maçta Iverson’ın kariyer rekoru olan 16 asistle oynadığını da hatırlatmakta fayda var.7 maç sonunda Iverson 33.7 sayı, 6.9 asist, 4.4 ribaund ve 3.14 top çalma, Carter ise 30.4 sayı, 6.0 ribaund, 5.6 asist, 2.0 blok ve 2.86 top çalma ortalamalarını tutturmuştu.Kazanan kim olursa olsun bu kapışma mükemmel oldu ve inşallah ileriki yıllardada böyle kapışmalara tanık oluruz….
*80’lerin sonundaki Jordan-Detroit duellosu:
Micheal Jordan’ın rakamsal olarak en etkili olduğu dönemlerdi tek geçemediği ezeli rakibi DETROIT PISTONS’DU.1988, 89 ve 90 yıllarında Detroite karşı elenmişlerdi ve bunu en çok içerliyen oyuncu Jordan’dı.Detroitin sert savunması (şu anki gibi ) Jordan’u durduramıyordu ama biraz olsun yavaşlatıyor ama her defasında kazanan taraf Detroit oluyordu.1990 yılında ise maç 7. maça kadar uzamış ama yine ne yazıkki kazanan taraf Detoit olmuştu ve maçın sonunda Detroitli bir taraftarın ‘‘Maybe next year Jordan’’(belki gelecek sene Jordan) yazılı bir pankart adeta Jordanı kamçılamıştı.Doğu finallerinde birdahaki sene Bulls’un ve Jordan’ın intikamı acı oldu.Son iki senenin şampiyonu Detroit Bulls karşısında 4-0 ile süpürülmüştü ….Artık Jordan rahat uyku uyuyabilirdi … Önündeki en büyük engel kalkmıştı.Bu maç sonunda unutulmayan bir diğer konu ise maç sonunda Joe Dumars ve Johny Salley dılındaki Pistons oyuncularının tokalaşmadan ve rakibi tebrik etmeden sahayı terk etmeleriydi.Hatta o zamanlar Joe Dumars’ın Jordan’ı tebrik ettiği için Isiah Thomas ile aralarının açıldığı bile söylenmişti…..
*1988 Playofflarında Boston-Atlanta serisinin 7. maçının sen periyotundaki Larry Bİrd-Dominique Wilkins kapışması:
88 Doğu konferansı Playofflarındaki Bsoton-Atlanta serisinin 7. maçının son periyodundaki Larry-Wilkins kapışması da umutulmazlar arasındadır.Son periyotta bu ikili toplam 38 sayı üretirken(Bird 20, Wilkins 18 sayı), 118-116 Boston’un galibiyeti ile sona eren maçın 81 sayısında (Wilkins48, Bird 34 sayı) bu iki oyuncunun imzası vardı.
*Detroit-Denver arasındaki oynanan NBA Tarihinin en skorlu maçı:
13 Aralık 1984’de Denver’ın McNichols Arena’da oynanan ve en yüksek skorlu maç olarak NBA tarihine geçen Detroit-Denver maçıda unutulmazlar arasına geçmiştir.3 uzatmaya giden ve 3 saat 11dakika süren maçın sonunda gülen taraf 186-184’lük (toplam 370 sayı) skorla Detroit’ti.Maçta 12 oyuncu skorda çift haneli rakamlara ulaşırken, 4 oyuncu 40 ve üzerindesayı üretmeyi başarmıştı.İlk yarısı 74-74 normal süresi 145-145 biten bu inanılmaz maçta Detroit adına Isiah 47 sayı, 17 asist, John Long 41 sayı ve Kelly Tripucka 35 sayı üretirken, Denver adına Kiki Vandeweghe 51 sayı, 9ribaund, 8asist, Alex English ise 47 sayı, 12 ribaund, 7 asist ile oynamıştı…Ve gerçektende beyler ve bayanlar çooook süper bir maç olduğuna inanıyorum ve izlemek isterdim!!!
NBA’in unutulmaz düelloları sadece bunlarla sınırlı değil tabiiki:
60’ların sonu 70’lerin başında Earl ‘The pearl’ Monroe ile Walt ‘Clyde’ Frazier’ın kapışmaları;88 NBA finalinde yumruk yumruğa kavga boyutlarına varan Potlan-Philadelphia serisi; Isiah Thımas ve Bernard King’in 84 playofflarındaki mücadelesi; 89’dan 96’ya 8sezonda 6 kez playofflara eşleşen Chicago-Knicks arasındaki inanılmaz çekişme(Bu 6 eşleşmelerde New York sadece 1 kez o da Jordan’ın basketbolu bıraktığı 94 sezonunda seriden galip ayrılabilmişti)
Joekerr- Mesaj Sayısı : 54
Kayıt tarihi : 22/12/08
Yaş : 28
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz